Kaj je narobe?

S svojo težo se spopadate, odkar veste zase. Ni je diete, ki je ne bi preizkusili. Izgubili in pridobili ste nešteto kilogramov. Švicali ste v smrdljivem fitnesu in tekli po PST-ju do obnemoglosti. Vse brez rezultatov, ob katerih bi se počutili bolje. Ste v začaranem krogu. Zakaj vam ne uspe?

Pozabili ste, da je bilo človeško življenje od samega začetka in še tisoče let odvisno od gibanja. Za svoje življenje smo se morali boriti, ker nismo bili vedno na vrhu prehranske verige. Ko smo odšli na lov, smo lahko kaj hitro sami postali plen. Samo od naših telesnih in gibalnih sposobnosti je bilo odvisno naše preživetje. Da smo stali pokonci, nismo potrebovali pripomočkov. Posamezni deli telesa so bili vedno v pripravljenosti in naše telo v dobri kondiciji. Ko smo tekli, smo imeli za to običajno dober razlog. Skratka, naše telo je bilo funkcionalno brezhibno ali pa nas ni bilo.

Če seštejemo ure ob računalniku in televiziji doma ter jih prištejemo uram, ki jih presedimo v službi, se lahko vprašamo: Ali je čudno, da se redimo in telesno propadamo. Ali ni čudno, da smo sploh še živi?